Mimochodem, vezměte ho i sebou ven na piknik a uvidíte, jaký získá (samozřejmě kladný) ohlas.
Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 40 min + 55min pečení + 5 min vaření
Porce: 1 koláčová forma
Ingredience:
Těsto na quiche podle Dity P.
- 175g hladké mouky+ na poprášení
- 100g chladného másla+ na vymazání formy
- 1 žloutek
- 5 lžic studené vody
- špetka soli
- trocha hrubé mouky na vysypání formy
- 100g lučiny
- 200g zakysané smatany(1 kelímek)
- 1 lžíce mléka
- 130g chřestu (nejlépe vypadá zelený)
- 6 plátků sušené šunky (typu prosiutto crudo)
- 50g jemného kozího sýru
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvý tymián
1. V robotu smichám dohromady suroviny na těsto: mouku, máslo nakrájené na kostky, žloutek, vodu a sůl.
Vzniklá směs se podobá dorbence. Tu na pomoučněném vále prohnětu a vyválím. Formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Vyválené těsto přenesu pomocí válečku do formy a dám na 15min do lednice. Předehřeju troubu na 200. Vidličkou ještě těsto skrz naskrz propíchám.
2. Na těsto položím kolečko pečícího papíru a na něj nasypu sušené fazole (na zatížení), dám péct na 25min na 200 stupňů. Pak sundám fazole(v mém případě rýže, protože jsem koupit fazole zapomněla) a pečící papír, peču ještě 5 minut do zlatova.
3. Mezitím si připravím náplň. Lučinu, zakysanou smetanu, vejce, mléko, sůl, pepř a 3 snítky tymiánu pršlehám do tekuté směsi. Dám vařit chřest na 3-5 minut. Na upečené těsto pokládám šunku, chřest a rozdrobený kozí sýr.
4.Zaleju náplní, posypu ještě trochou tymiánu, stáhnu troubu na 190 a peču zhruba 25 minut. Nechám chladnout v otevřené troubě.
5. Hotovo! Koláč je skvělý jako snídaně, svačina, oběd nebo večeře. Za tepla i za studena. Co víc si přát?
♥Upekla a sepsala
Lampone♥
Žádné komentáře:
Okomentovat