A co je na ručně ušlehané tak bezva? Máte neustále pod dohledem konzistenci a množství a navíc si majonézu pořádně(šleháním) vymazlíte.
Úroveň: Snadné
Doba přípravy("kvrdlaní"): 15-20min
Ingredience:
- 1 žloutek
- slunečnicový olej
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
- suroviny na dochucení(viz něco navíc)
V tomto receptu namá smysl psát postup v bodech(1,2,3,4...), protože psát 1. Kvrdláme, 2. Stále mícháme je zbytečné(alespoň podle mého)
Oddělíme žloutek od bílku(který si schováme na něco jiného) a vložíme ho do menší misky. Rozkvrdláme(=rozmícháme, rozšleháme)
K žloutku vždy přidáváme cvklanec(malý stříkanec) sluneč. oleje. Nikdy nesmíte dát více oleje než je v misce směsi.
na začátku, asi po 3 cvrklancích |
čím více už máte v misce žloutkové směsi, tím více oleje si můžete dovolit přidat |
velké množství oleje= velmi tuhá majonéza-tuhoň |
když dáte oleje moc... se žloutkem se už nespojí |
minulý obrázek je důvod, prož se náhle majolka objevila v jiné misce :) |
Hotovo!
Něco navíc:
- žloutek je velmi stydlivá osobnost, a tak ho nemůžete hned skamarádit s velkým množstvím oleje. Pokud tak uděláte, žloutek se urazí a nikdy se s olejem nespřátelí(4. obrázek v sloupečku). Ke spřátelení potřebuje, aby byl v přesile!
- když se Vám tedy žloutek urazí, vezměte nový a nespřátelenou směs používejte místo oleje...
- pikantní majonéza: přidejte chilli a pepř
- majonéza na salát: místo sluneč. oleje použijte olivový
- luxusní majonéza: uzený losos nadrobno nakrájený+ kapary/olivy
- barevná majonéza: petrželka/pažitka, mrkev nastrouhaná
- sýrová majonéza: nastrouhaný parmazán a niva
- k majonéze se taky hodí dijonská hořčice (stačí 1 lžička)
- místo citronu můžete použít ocet- čím více citronu(octa), tím řidší majolka alias měkoun
Příjemné kvrdlání Vám přejí
Fragola & Lampone
Žádné komentáře:
Okomentovat