PS. Velká část náplně do koláče zmizela už při době jejího odležení. Jak? No ochutnejte ji a uvidíte :D
Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 30 min Doba odležení: 2-3 hodiny Doba pečení: 45-55min
Porce: 10 řezů
Ingredience:
- 375g hladké mouky
- 230g studeného másla
- 100ml studené vody
- 1 lžička soli
- 50g cukru krupice
- 1,3 kg jablek (5-6 větších)
- 100g hnědého cukru
- 1 lžíce skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka muškátového oříšku
- 15-20g másla
1. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Ty pokapejte šťávou z citronu, zabrání to jejich hnědnutí.
2. Přidejte k nim hnědý cukr, mletou skořici, špetku soli a špetku mletého muškátového oříšku. Nechte až 3 hodiny stát.
3. Smíchejte mouku s krupicovým cukrem.
4. Přidejte studené na kostky nakrájené máslo a mixujte cca. 1min.PS. Máslo se s moukou nespojí.
5. Přilívejte studenou vodu dokud se směs nespojí do hladkého, zato nelepivého těsta.
6. Rozdělte na 2 poloviny, zabalte je do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1hodinu.
7. Z půlky rozválejte na tenkou placku a vyložte jí formu, dejte chladit znova do lednice.
8. Jablka zceďte a nechte asi 30min ještě stát v cedníku. Šťávu nevylévejte.
9. Šťávu z jablek s 20g másla dejte vařit dokud nevznikne hustý sirup.
10. Sirupem jablka polijte a dobře promíchejte.
11. Vytáhněte formu s těstem a naplňte jí jablky, z druhé půlky těsta vyválejte placku a tou překryjte jablka.
12. Dejte péct 45-55min na 220stupňů. Pokud koláč začne hnědnou, překryjte ho alobalem.
13. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a posypané moučkovým cukrem.
Fragola a Lampone
Žádné komentáře:
Okomentovat