Translate

sobota 1. prosince 2012

Vánoční speciál

Jsou tradicí našich Vánoc. Každý rok najdu toto křehoučké cukroví na tácu, který stojí 24.12. na stole. Ač jsem vyzkoušela mnoho podobných receptů, tak na ten svůj nedám dopustit. Jsou to prostě moje milované VANILKOVÉ ROHLÍČKY. Které z tácu s cukrovím zmizely každý rok jako první(a to je dělám z dvojité porce než je v receptu). . . .
 Vanilkové rohlíčky podle Lampone



Doba přípravy+tvarování rohlíčků: 60min   Doba pečení: 10-15min
Obtížnost: Snadné
Porce: 1-2 plechy

Ingredience:
  • 175g másla
  • 210g hladké mouky
  • 50g moučkového cukru
  • 80g vlašských ořechů
  • špetka soli
  • dřeň z 1/2 vanilkového lusku
  • 75-100g moučk. cukru na obalování smíchaného s dření z 1/2 vanilkového lusku
Postup:
1. Mouku, mleté ořechy, mouč. cukr, dřeň z 1/2 vanilky, špetku soli a máslo v robotu v hladké těsto.
2. Ořechové těsto na pomoučněném vále propracujte.
3. Zabalte do potravin. fólie a nechte odpočinout v lednici několik hodin nebo přes noc.

4. Těsto vytáhněte z lednici a 5min nechte v pokojové teplotě. Z těsta v ruce tvarujte rohlíčky(vyválíte váleček a zahnete ho) a dejte péct na 180stupňů(horkovzdušná 160) asi 13min.

 5. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.
6. Hotovo! Nechte v chladu uležet až do Vánoc a pozor na tajné ochutnavače
Něco navíc:
  • obměna: místo vlašských ořechů můžete použít mandle či lískové oříšky
  • místo vanilkového lusku můžete použít vanilkový cukr
  • vlašské ořechy v sobě mají olej, který těsto zvláční. Jsou také chuťově výraznější

Žádné komentáře:

Okomentovat