Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 45min Doba pečení: 15min
Porce: 30 menších koláčů
Ingredience:
Těsto
- 250g hladké mouky
- 350g polohrubé mouky
- 5 vajec+ 1 na potření
- 100g cukru krupice
- 1 kostka droždí
- 200ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 150g másla
1. Část mléka ohřejte, rozdrobte droždí, posypte 2lžícemi cukru a lžící mouky, zamíchejte a nechta 20min v klidu na teplém místě.
2. Máslo rospusťte a nechte zchladnout.
3. Do větší mísi prosijte mouku, přidejte cukr, vajíčka, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek.
4. Propracujte do hladkého, lesklého nikoli lepivého těsta a nechte 2 hodiny kynout.
Před kynutím |
Po 2 hodinách kynutí |
Na povidlovou a tvarohovou náplň:
- 250g tvarohu
- 1 vejce
- špetka kůry z citronu
- 1 vanilkový cukr
- 1-4lžíce mléka
- 50g cukru moučky
- rozinky
- 1 kelímek povidel
- mandle(plátky/celé)
- rum "Tuzemák"
1. Rozinky zalijte pár lžícemi rumu a nechte uležet po dobu přípravy náplní.
2. Tvaroh utřete se žloutkem, vanilk. a moučk. cukrem. Přidejte citronovou kůru.
3. Bílek vyšlehejte se špetkou cukru a jemně smíchejte s tvarohem.
4. Povidla rozmíchejte v 3 lžících rumu.
Postup:
Z těsta vyválejte váleček, z něj vždy kousek odkrojte, vyválejte kuličku, nechte 10min kynout na plechu s peč. papírem. Skleničkou vytlačte z kuličky koláček a naplňte ho jednou z předem připravených náplní. Ozdobte mandlemi nebo rozinkami. Pozn: Lichý počet vypadá lépe
Vajíčkem potřete koláčky a dejte péct do trouby rozehřáté na 180stupňů cca.15min.
Jsou dobré teplé i vychladlé. Nejvíce si na nich ale pochutnáte s přáteli.
Fragola a Lampone
Žádné komentáře:
Okomentovat