Základní těsto na 2 plechy
- 210g hladké mouky
- 140g másla
- 2 žloutky
- 70g moučk. cukru
2. Postupně přidávejte mouku a vypracujte v hladké nelepivé těsto.
3. Dále postupujte podle specifického druhu cukroví...
LINECKÉ podle Lampone
Asi máte už svůj recept. tenhle je ale v té nejvybroušenější verzi, jiný už chtít nebudete.
- kůra z 1 biocitronu
- červená marmeláda na slepování
- moučkový cukr na poprášení
5. Těsto ještě na vále propracujte a zabalte do potravin. folie. Nechte odpočinout asi 3hodiny nebo přes noc.
6. Těsto vyválejte na 3-4mm tenký plát a vykrajujte, do 1/2 vykrojených tvarů pomocí víčka či speciálního vykrajovátka vykrojte střed.
7. Dejte péct na 9min do trouby vyhřáté na 180stupňů.
Zbytek najdete v pozdějších dodělávkách.
Něco navíc:
- těsto válejte přes folii, nebudou na něm trhlinky.
- pečte zvlášť cukroví bez středu a celé, s vykrojeným středem se peče trochu kratší dobu
- Obměna: místo citron. kúry přidejte 3-4lžíce kakaa a máte kakaové linecké
Ořechově jemné cukroví, nejenže nádherně vypadá, ale pod čokoládovým kabátkem najdete spolu s ořechovou placičkou lahodný ořechový krém.
- hrst ořechů
- čoko poleva
- ořechový krém(najdete v dodělávkách)
5. Ořechy přidejte do těsta a propracujte ho do hladka.
6. Zablte do potravin. folie a dejte do lednice odležet na min. 3hodiny.
7. těsto vyválejte na 2-4mm tenký plát a vykrajujte tvar, který budete později slepovat krémem.
8. Dejte péct na cca 8min na 180stupňů.
Dokončení najdete v dodělávkách.
OŘECHOVÉ OBLÁČKY podle Lampone
Jsou to ty nejnadýchaňější pusinky na ořechovém plátku těsta a na vrchu oříšek. Hmmm. . .
- ? vlašské ořechy
- 3 bílky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
5. Přidejte ořechy do těsta.
6. Propraujte a zabalte do potravinové folie, nechte v lednici odpočinout.
7. Vyválejte na cca. 4mm tenký plát a vykrajujte kolečka(nebo jiné tvary).
8. Dejte péct na 180stupňů 6min(ano, neletete se, nyní jen 6).
9. Vyšlehejte 3 bílky se špetkou soli do tuha.
10. Vmíchejte 1/2 hrnku krupicového cukru a 1 hrnek mletých ořechů.
11. Směs vložte do cukrářského sáčku či igelitového sáčku a na kolečka vystříkněte sněhovou pusinku. Nakonec dozdobte hezkým kouskem ořechu.
12. Troubu předehřejte na 190, ihned ji po vložení plechu vyndejte a nechte ho tam přes noc.
13. Hotovo, ráno vytáhnete krásné nadýchané obláčkové cukroví.
Máte hned hotové 3 druhy!
Žádné komentáře:
Okomentovat