Translate

středa 31. července 2013

Zdravé sušenky

Koupit si momentálně opravdu zdravou a přitom chutnou müsli tyčinku/sušenku je opravdu téměř nadlidský úkol! Proto je nejjednodušší si je prostě upéct. Co nám taky zbývá, že jo... Navíc je zvládnou i děti (nemají se čím říznout a s pečením jim pomožte).
Zakládní směs obsahuje jen 3 ingredience: banán, ovesné vločky a med. Není v tom tedy nic kalorického a nezdravého. Žádný tuk, žádná mouka, žádná umělá sladidla.
Mimochodem, momentálně je to výletové období, na které se perfektně tyto sušenky hodí. Zdrávé, dodají energii a nejsou těžké na trávení.

Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 20 minut + 15 minut pečení
Porce: cca. 15 sušenek

Ingredience: 
  • 4 měkké banány
  • 200g-230g ovesných vloček (podle velikosti banánů)
  • med na doslazení (1-2lžíce)
  •  velká hrst ořechů(mandle, vlašské, píniové, lískové...)
  • sušené ovoce(rozinky, brusinky, višně, meruňky)
  • špetka skořice
  • kousky kvalitní hořké čokolády
  • atd.
Postup:  
1. Trobu předehřeju na 170stupňů. Banány oloupu, nalámu na menší kosky a pomocí šťochadla z nich udělám kaši. Tu dosladím medem podle potřeby.
2. Přisypu nejprve asi 150g vloček, a pak postupně přidávám podle velikosti banánů(celkem kolem 220g). Těsto by mělo být hodně tvárné a husté, zaroveň ale vločky nesmí zůstat suché. Nakonec přidám ještě dobroty podle chuti. V tomto případě: mandle plátky, nahrubo nakrájené celé mandle, skořice)
3. Na plech vyložený pečícím papírem pomocí 2 lžic tvořím placičky těsta stejně velké. Peču zhruba 16 minut, dokud nezezlátnou. Nechám vychladnout.
4. Hotové sušenky jsou uvnitř měkké a na povrchu křupávé, navíc křupou i velké kusy ořechů. Zaženou hlad a dodají energii. A jejich poslední vlastnost je(dlouha odmlka), že jsou naprosto nefotogenické!
Upekla a sepsala
                 Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat