Italských těstovin je spousta druhů.
Myslím, že asi nikdo (krom profesionálních kuchařů) nepoužívá odborné italské názvy těstovin. Většinou jejich název odvozujeme od jejich vzhledu- mašličky, vrtule, kolínka, mušličky, hnízda...
No ale proč se něco nepřiučit- samozřejmě my taky nevíme všechny názvy těstovin, zčásti pomohl nám Google a jídelní lístek italské restaurace...Pro Vás to je tady proto, abyste nemuseli zdlouhavě hledat názvy těstovin, které budete potřebovat, ale aby to bylo vše na jednom místě. :-))
Jak už je výše napsáno, těstovin(italsky PASTA) je hodně druhů.
Jejich obecné rozdělení:
A.neplněné
B plněné
C polévkové.
A)
Spaghetti- klasické, dlouhé a tenké špagety
Trofie- krátké, zato tlustší zatočené těstoviny
Penne- širší duté rourky, mají skosené konce
Tagliatelle- dlouhé širší těstoviny, před vařením smotané v hnízdě
http://jime-na-dalnici.blogspot.cz/2012/10/tagliatelle-s-lososem.html |
Makkaroni- široké duté těstoviny. Buď zahnuté(kolínka), nebo rovné.
Fusilli- vrtule(to samé jsou alespoň podle mě Torti)
Linguine- dlouhé ploché špagety
Vlevo: spaghetti Vpravo: Linguine |
Farfalle- mašličky / motýlci
B)
Tortellini- plněné těstovinové kroužky, plní se masem nebo sýrem. Tortellino= malý koláček
Canelloni- velké duté válečky s rovnými kraji, plní se masovou směsí, špenátem, ricottou nebo sýrem. Zapékají se s omáčkou a bez předvaření.
Ravioli- těstovinové čtverečky nebo kolečka, do jejich středu se dá náplň(losos, špenát, mleté maso, sýr). Nejčastěji podávané se smetanovou omáčkou.
Lasagne- dlouhé těstovinové pláty, nejčastěji prokládané mletým masem, rajčaty a nakonec posypané velkou vrstvou parmazánu se dají zapéct. Jak které potřebují před zapečením uvařit.
C)
Alfabetti- nudlová abeceda, oblíbené dětmi
Conchiglitte- ve tvaru mořských ulit
Stelline- hvězdičky
Farfalline- malý motýlci(Farfalle)
Capellini tagliati- malé úzké špagety
Zase jsme se Vám po dlohé době ozvali. Já sjem byla poslední dobou nemocná(přežívám na pomerančích, mandarinkách, mražený pizze, těstovinách s tuňákem a pečivu nebo tortilách- prostě nic, co by se dalo fotit). Musim se přiznat, že na psání článků jsem ani chuť neměla. Přišlo mi to ale vůči Vám nefér, a tak se zrodil tento článek. Doufám, že jste se z něj něco přiučili(já zjistlila, že nám došly Farfalle a Tagliatelle, ne dělám si srandu, umim teď mnohem víc druhů těstovin) anebo Vás ho bavilo alespoň číst.
Těšim se u dalšího článku(snad zítra/pozítří- mám jich už pár předmyšlených :-)...
Žádné komentáře:
Okomentovat