Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 30min+hodina kynutí a 35min pečení
Porce: 12 řezů
Ingredience:
- 160ml mléka
- 340g hladké mouky+trochu na posypání
- 1/3 droždí
- 1 vejce
- 100g cukru krupice
- 100g másla
- špetka soli
- 3 stonky rebarbory
- 8 jahod
- 100g másla(na drobenku)+trochu na vymazání
- 120g cukru krupice(na drobenku)
- 120g hrubé mouky(na drobenku)+trochu na vysypání
- 70g mandlových plátků(případně ještě trochu mletých do drobenky)
1. Mléko rozdělím na půl, v jedné části rozpustím máslo, tu drouhou zahřeju jen lehce a připravím v ní kvásek: rozdrobím droždí, posypu 2 lžícema cukru krupice a nechám vzejít kvásek na teplém místě.
2. Do mísi proseju hladkou mouku, přidám vejce, špetku soli, mléko+máslo a kvásek. Vypracuju hladké a nelepivé těsto, popráším trochou mouku a nechám min. hodinu kynout na teplém místě.
3. Připravím si drobenku. Stačí jen spojit hrubou mouku, máslo a cukru(v mém případě ještě malou hrstku mletých mandlí).
4. Předehřeju troubu na 160 stupňů. Omeju a oloupu rebarboru škrabkou, nakrájím na tenké plátky. Vymažu si formu máslem a vysypu hrubou moukou. Těsto rukama rozmístím po formě. Navrch dám rebarboru, nyní omeju jahody a krájím (asi na čtvrtky) rovnou na koláč. Nakonec posypu drobenkou a plátky mandlí, dám péct na 35min.
5. Podávám jen tak nebo s pořádnou lžící zakysané smetany.
♥Upekla a sepsala
Lampone♥
Žádné komentáře:
Okomentovat