Translate

neděle 26. srpna 2012

Bramborové knedlíky se švestkami

Jsou strašně rychlé, jednoduché a strašně moc dobré. Tuhle kombinaci strašně doporučuju.

Úroveň: LEHKÁ
Doba přípravy:  40 min + cca 10 min vaření
Porce: 4-6

Ingredience:

  • 5 velkých  brambor
  • 250g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli 
  • 16 ks švestek- abyste nemuseli odvažovat :-)
  • mák, moučkový cukr
Postup:
1. Dejte vařit brambory ve slupce.












2. Mezitím si omyjte švestky a vypeckujte. Knedlíky můžete plnit polovinami švestek nebo celými. Je to na Vás.
3. Uvařené brambory nechte vychladnout a pak oloupejte.
4. Prolisujte a rozmačkejte je  co nejvíce.
 5. Přisypte hrubou mouku, sůl a rozklepněte do mísy dvě vajíčka.
6. Vypracujte v tuhé těsto. Nejlepší by bylo hladké, ale ani mně, jak můžete vidět, se to nepovedlo.
7. Na pomoučněném vále vyválejte těsto do placky. Rozkrájejte na čtverečky.
8. Začněte balit a tvarovat švestkové knedlíky. Z tohoto množství těsta by Vám mělo vyjít alespoň 16 ks knedlíků. Záleží na velikosti.

9. Vařte 5min v osolené vodě. Jsou hotové, když Vám vyplavou na hladinu. 

10. Podávejte posypané mákem(nebo osamženou strohankou) a moučkovým cukrem, zalité rozpuštěným máslem. Bramborové knedlíky jsou ty posypané mákem. Ty s tvarohem jsou klasické kynuté!
Bramborové knedlíky jsou ty posypané mákem. Ty s tvarohem jsou klasické kynuté!

Něco navíc:
Na knedlíky jsou nejlepší salátové brambory, mají nejlepší chuť a těžko se rozvaří.
Jestli chcete opravdu hladké těsto, zkuste brambory rozmixovat, ale bohatě stačí je jen rozmačkat. Kousky brambor v knedlících vůbec nevadí, naopak!
A proč název ,,RYCHLÉ", když doba přípravy je 40 min? Nejvíce času zabere vaření a ,,chlazení" brambor. Jinak samotné zadělání těsta a zhotovení knedlíků Vám zabere ani ne 15 minut. :-)

Dobrou chuť Vám přeje
                              Fragola

Žádné komentáře:

Okomentovat