Translate

pátek 14. září 2012

Baskická čokoládová pěna

Francie
Vláčná, sladká, napěněná a hlavně hříšně čokoládová... Ano, takhle lahodně zní chuť tohoto dezertu.


Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 15mim + chlazení
Porce: 6-8

Ingredience:
  •  180g (hořké) čokolády
  •  75ml vody
  •  1 polévková lžíce másla
  •  3 vejce
  •  1 lžíce vanilkové esence

Postup
1. Čokoládu nakrájím na menší kousky a nechám rozpouštět ve vodní lázní(viz něco navíc). Přiliju k ní 75ml vody a míchám dokud se mi voda s čokoládou nespojí a nevznikne řidší krém. Odstavím z plotny a dobře vmíchám lžíci másla.



2. Oddělím bílky od žloutků, žloutky přidávám postupně jeden po druhém do čokolády a dobře promíchám.
3. Bílky vyšlehám do tuhého sněho. Opatrně smíchám s krémem. Na dochucení kápnu trochu esence.

5. Krém pomocí lžíce nandám do pohárků, formiček či skleniček. Dám chlatit min.4 hodiny, nejlépe přes noc. Podávám s rozkrojenými jahodami.
Připravila a sepsala
               Lampone

Něco navíc:

  • Bílky vyšlehejte do tuha, ale NE do sucha. Pozor, abyste je nepřešlehali. Pěna by měla hodně zrnitou strukturu.
  • Obměna 1: čokoládu můžeme rozpustit s kávou nebo džusem.
  • Obměna 2: místo vanil. esence můžete použít 2 lžíce rumu či likéru
  • Pokud nemáte moc rádi hořkou čokoládu, můžete použít část mléčné(já použila 50g), ale ne moc, jinak by byl dezert přeslazený.

Žádné komentáře:

Okomentovat