Translate

sobota 15. prosince 2012

Vánoční speciál

Hledáte něco trochu neobvyklého. Nějaké cukroví, co by se od ostatních lišilo a vy jste s ním u všech zabodovali? Připravte si ty zatočené a makové spirálky.

Makové spirálky podle Lampone
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 25min   Doba mražení: 30min  Doba pečení: 13min
Porce:  na 2 plechy
Ingredience:
  • 270g hladké mouky
  • 130g změklého másla
  • 100g cukru
  • 1vejce
  • 1/2 lžičky vanil. extraktu
Náplň:
  • 60g změklého másla
  • 80g máku(nemletého)
  • 70-75g mletých vlaš. ořechů
  • 100g medu(cca. 4-5lžic)
  • lžička strouhané pomeranč. kůry
Postup:
1. Máslo s cukrem utřete šlehačem do pěny.
2. Přidejte mouku a rozšlehané vajíčko. Zpracujte do hladkého těsta.
3.Na vále propracujte do hladkého nelepivého těsta.
4. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte chladit do lednice min. 1hodinu.
5. Mezitím si připravte náplň: Máslo, mleté ořechy, med, mák a pomeranč. kůru dobře promíchejte. Vznikne lepivá, zato voňavá hmota. Doporučuji si dát mísu na váhu a postupně přidávat jednu surovinu podruhé, zvláště med je potřeba vážit do mísi.
6. Těsto rozdělte napůl, vyválejte plát(obdélník) asi 2mm silný a pomažte ho 1/2 makové náplně(Pozor: Na jedné z delších stran nechte nepomazaný pruh, asi tak široký jako prst. Válejte těsto tak, že pod ním bude folie a na něm bude folie. Bude se Vám to hodit, viz. bod 7.
7. Směrem od delší strany stočte do rolády, tak aby pruh bez náplně by až úplně na konci.(spodní folie Vám bude při stáčení velkou oporou). Následně zabalte do jedné z folií, které jste použili při válení a dejte na 30min do mrazáku. S druhou půlkou těsta postupujte stejně.
8. Vytáhněte roládu z lednice a nakrájejte ji na kolečka asi 5mm silná. Dejte péct na 180stupňů asi 12min dozlatova.
Uložte do krabičky a uchovejte v suchu a chladu. 

    Zábavné pečení Vám přejí
              FRAGOLA a LAMPONE 

Žádné komentáře:

Okomentovat