Translate

sobota 16. března 2013

Telecí líčka

Tahle část masa obsahuje kolagen, který svědčí kloubům, nehtům, pleti a vlasům. Neobsahují téměř žádný tuk, a přesto jsou křehce šťavnaté.
Tyto dušené na víně si určitě oblíbíte. . .

Obtížnost: Středně obtížné
Doba přípravy: 50-55min  Doba dušení: cca. 2hodiny + odležení
Porce: 4

Ingredience:
  • cca 1,2kg telecích(hovězích) líček
  • oliv. olej
  • 1/2 celeru
  • 2 petržele
  • 4+1/3 mrkve
  • 1,5 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 0,3-0,4l kvalitního červeného vína
  • 500ml hovězího vývaru
  • tymián, bobkový list, nové koření, rozmarýn, černý pepř
  • lžíce másla
  • hladkolistá petrželka
  • sůl a mletý pepř
  • bramborová kaše k podávání
Postup:
1. Líčka očistím, osolím a opepřím. Na pánvi si rozehřeju olej a opékám z obou stran dohněda. Vyndám a odložím stranou.
2. Kořenovou zeleninu nakrájím na drobno. Vložím do pánve a osmahnu dozlatova. Následně přidám opravdu na jemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Zabalím si tymián, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 1 bobkový list do gázového pytlíčku(já koření rozdělila do dvou), do pánve i hodím snítku rozmarýnu. Přidám k zelenině protlak a míchám.
 
 3. Zaleju vínem a vše přivedu k varu. Vařím asi 30minut až se obsah sníží na třetinu. Přidám zpět líčka a zaleju vývarem. Zavřu poklicí a 2 hodiny dusím. Pánev dám do chladu(na balkon) a nechám ho tam přes noc. Pytlíčky s kořením vyhodím.
4. Líčka přendám na talíř a zeleninu přecedím přes jemné síto. Dochutím solí a pepřem a spolu s líčky ohřeju.
5. V menším hrnci na másle osmahnu 1/3 mrkve nastrouhanou na plátky, přidám lístky petrželky. Podáváme.

Uvařila a sepsala
                 Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat