Translate

sobota 6. července 2013

Svěží letní saláty

Co si dát v horkých dnech k obědu či večeři? Jednoduché a rychlé letní saláty, proto jsem pro Vás připravila takovou menší inspiraci. PS. Míry jen orientační, upravíte podle hladu
1. Salát z červené řepy
Dám péct asi 4 oloupané červené řepy v alobalu asi 3 hodiny, do změknutí. Řepu nechám vychladnout a nakrájím na tenké plátky. Rozložím každému na talíř. Pokapu šťávou z citronu, opepřím a osolím. Na řepu nasypu každému hrst baby špenátu(propraného)/polníčku. Nakonec navrch rozdrobím kozí sýr a podávám.
 2. Salát caprese
Omeju 8 větších rajčat a nakrájím je na plátky. Rozložím každému na talíř, osolím a opepřím. 2,5 mozzarely nakrájím na plátky, případně ještě přepůlím. Pokladu jimi rajčata, pokapu olivovým olejem a octem balsamico(nemusí být). Nakonec posypu čerstvou bazalkou dle chuti.
 3. Melounový salát
Z menší čtvrtiny vodního melounu nakrájím kostičky, vhodím je do mísy. Asi 80g fety/balkánského sýra nakrájím na malé kousky, případně rozdrobím a vložím do mísy k melounu. Asi 3 snítky čerstvé máty/meduňky nasekám nahrubo a přidám ke zbytku salátu. Zamíchám a podávám. Skvěle osvěží.
 4. Salát s jahodami
 Tři čtvrtě hlávky ledového salátu natrhám nahrubo, opláchnu v cedníku pod proudem vody a nechám okapat. Omyté jahody(asi 200g) nakrájím na čtvrtiny a přidám k salátu. Těsně před podáváním zaleju zálivkou: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamica, špetka soli, lžička třtinového cukru a lžička zlatého sirupu(lze nahradit medem). 
Lampone
Vše pro 4 osoby, doba přípravy nepřesáhne 20 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat