Translate

středa 19. září 2012

Koblížky



"Já koblížek, koblížek na másle smažený,
na okénku chlazený, já od babičky a dědečka jsem utekl,
zajíčka, vlka, medvěda jsem vypekl a Tobě, liško, také uteču..."


Pamatujete si na pohádku o Koblížkovi, upečte si je a k tomu si celou pohádku(např. zde) přečtěte(schválně zda-li si jí ještě pamatujete). Budete se cítit jako na chalupě za pecí s mísou čerstvých koblížků od babičky.


Úroveň: Středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut Doba kynutí: 1.5 hodiny+30min Doba smažení: 15 minut
Porce: na cca.20 koblížků

Ingredience:
  • 400g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • 170ml vlažného mléka
  • 40ml teplé vody
  • 40g moučkového cukru
  • 45g másla
  • olej na smažení
  • 200g cukru krupice na obalení
  • 1 lžička skořice
Postup:
  1. V menší misce smíchejte droždí, teplou vodu, vlažné mléko a moučk. cukr a necháme nakynout.
2. Mezitím si rozpustíme máslo na mírném plameni.
3. Ve větší míse smícháme nakynutou směs, prosátou mouku, máslo a vejce v hladké těsto.

4. Těsto přendejte na pomoučněný vál a rukama znovu vypracujte. Těsto vrátíme zpět do mísy a necháme ještě 90min kynout.
potom
předtím










5. Vykynuté těsto novu na vále propracujte, rozválejte na asi 1 cm tlustý plát těsta a pomocí skleničky vykrajujte kolečka, pomocí víčka zase dírku v kolečku. Vzniknou z toho nakonec americké donuty.










6. Přes koblížky položíme utěrku a necháme dalších 30min nakynout.
Již nakynuté koblížky


7. Ve větším hrnci rozehřejeme dostatečné množství oleje(tak aby mohly koblihy plavat) a smažíme z každé strany dozlatova.
8. Necháme vychladnout a poté obalíme v cukru se lžičkou krupice. Hotovo!
      Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat