Translate

pondělí 8. října 2012

Domácí majolka

Vždycky jsem dumala nad tím, jak je možné, že majonéza je jen ze čtyř surovin a to na složení jich píšou kdoví kolik. Koukla jsem se na několik videí a článků a jednoho dne jsem se prostě rozhodla, že udělám majonézu! A to sama doma.

A co je na ručně ušlehané tak bezva? Máte neustále pod dohledem konzistenci a množství a navíc si majonézu pořádně(šleháním) vymazlíte.

Úroveň: Snadné
Doba přípravy("kvrdlaní"): 15-20min

Ingredience:
  • 1 žloutek
  • slunečnicový olej
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
  • suroviny na dochucení(viz něco navíc)
Postup:
V tomto receptu namá smysl psát postup v bodech(1,2,3,4...), protože psát 1. Kvrdláme, 2. Stále mícháme je zbytečné(alespoň podle mého)

Oddělíme žloutek od bílku(který si schováme na něco jiného) a vložíme ho do menší misky. Rozkvrdláme(=rozmícháme, rozšleháme)


K žloutku vždy přidáváme cvklanec(malý stříkanec) sluneč. oleje. Nikdy nesmíte dát více oleje než je v misce směsi.
na začátku, asi po 3 cvrklancích

čím více už máte v misce žloutkové směsi, tím více oleje si můžete dovolit přidat

velké množství oleje= velmi tuhá majonéza-tuhoň

když dáte oleje moc... se žloutkem se už nespojí

minulý obrázek je důvod, prož se náhle majolka objevila v jiné misce :)

 Do majonézy přidejte ještě šťávu z jednoho citronu, případně osolte...


  Hotovo!

 Něco navíc:
  • žloutek je velmi stydlivá osobnost, a tak ho nemůžete hned skamarádit s velkým množstvím oleje. Pokud tak uděláte, žloutek se urazí a nikdy se s olejem nespřátelí(4. obrázek v sloupečku). Ke spřátelení potřebuje, aby byl v přesile!
  • když se Vám tedy žloutek urazí, vezměte nový a nespřátelenou směs používejte místo oleje...
  • pikantní majonéza: přidejte chilli a pepř
  • majonéza na salát: místo sluneč. oleje použijte olivový
  • luxusní majonéza: uzený losos nadrobno nakrájený+ kapary/olivy
  • barevná majonéza: petrželka/pažitka, mrkev nastrouhaná
  • sýrová majonéza: nastrouhaný parmazán a niva
  • k majonéze se taky hodí dijonská hořčice (stačí 1 lžička)
  • místo citronu můžete použít ocet- čím více citronu(octa), tím řidší majolka alias měkoun

  Příjemné kvrdlání Vám přejí
       Fragola & Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat