Translate

čtvrtek 21. března 2013

Houstičky-domácí

Ráno si uvaříte hrnek kafe a k tomu se zakusujete do domácí housky, další housku si bohatě naplníte a vezmete jako svačinu-přihlížející puknou závistí a nakonec si dáte ještě jednu k večeři se šálkem čaje. Takhle i představuji bezva den.
Jeho klíčová složka je právě domácí houska. U takovéto housky je kvalita, vzhled a chuť pod Vaším dohledem(ve Vašich rukou).
Navíc se v obchodech stále setkávám s horším a horším pečivem(až na vyjímky) a to byl tedy taky jeden z důvodů, proč si upéct housky vlastní.

Obtížnost:  Snadné
Doba přípravy: 15-20min  Kynutí: min.1hod+15min  Pečení: 30min
Porce: cca. 8 housek

Ingredience:
  • 365g hladké mouky + 1-2lžičky soli
  • 15g droždí (asi 1/3 kostky) 
  • 1 lžička cukru
  • 150ml mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce sádla
  • bílek na potření
  • hrubá sůl(kmín, mák,...) na posypání
Postup:
1. Ohřeju mléko, přibližně do tělové teploty. Mouku proseju spolu se solí do větší zadělávací mísy . Uprostřed vytvořím důlek, do kterého rozdrobím droždí, přidám lžičku cukru a zaleju trochou mléka. Počkám až vzejde kvásek.
2. Přidám zbytek mléka(až na cca. 2 lžičky), sádlo, jogurt a vypracuju do těsta. Nechám kynout min. hodinu.

3. Těsto vyndám na pomoučněnou pracovní plochu, znovu propracuju a rozdělím na 8 dílů. Každý díl rozdělím do 3. Vyválím do válečků a pletu housky jako cop. Pletu volněji, aby housky hezky vypadaly.
4. Nechám kynout min. 15 minut. Troubu rozpálím na 180 stupňů. Bílek spojím spolu s 2 lžícemi mléka a potřu jím housky. Ty nakonec posypu hrubou solí, případně kmínem, NEmletým mákem nebo sezamem. Dám péct zhruba na půl hodiny.
5. Pokud housky pečete ještě večer nechte je přes noc přikryté utěrkou, aby neoschly. Teď už stačí jen housky namazat a máte skvělou snídani(svačinu). Dobrou chuť!
 
 ♥Zapletla, upekla a sepsala
                                  Lampone 

1 komentář: