Translate

čtvrtek 27. června 2013

Chřestový quiche

Až konečně nastanou ty horké dny, nebudete chtít nic jiného než právě francouzský quiche(slaný koláč). Náplě lze lehce obměnit, třeba: pórkovou, hřibovou nebo špenátovou náplní.
Mimochodem, vezměte ho i sebou ven na piknik a uvidíte, jaký získá (samozřejmě kladný) ohlas.

 Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 40 min + 55min pečení + 5 min vaření
Porce: 1 koláčová forma

Ingredience:
Těsto na quiche podle Dity P.
  • 175g hladké mouky+ na poprášení
  • 100g chladného másla+ na vymazání formy
  • 1 žloutek
  • 5 lžic studené vody
  • špetka soli
  • trocha hrubé mouky na vysypání formy
  • 100g lučiny
  • 200g zakysané smatany(1 kelímek)
  • 1 lžíce mléka
  • 130g chřestu (nejlépe vypadá zelený)
  • 6 plátků sušené šunky (typu prosiutto crudo)
  • 50g jemného kozího sýru
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvý tymián
Postup:
1. V robotu smichám dohromady suroviny na těsto: mouku, máslo nakrájené na kostky, žloutek, vodu a sůl.
Vzniklá směs se podobá dorbence. Tu na pomoučněném vále prohnětu a vyválím. Formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Vyválené těsto přenesu pomocí válečku do formy a dám na 15min do lednice. Předehřeju troubu na 200. Vidličkou ještě těsto skrz naskrz propíchám.
 
2. Na těsto položím kolečko pečícího papíru a na něj nasypu sušené fazole (na zatížení), dám péct na 25min na 200 stupňů. Pak sundám fazole(v mém případě rýže, protože jsem koupit fazole zapomněla) a pečící papír, peču ještě 5 minut do zlatova. 
3. Mezitím si připravím náplň. Lučinu, zakysanou smetanu, vejce, mléko, sůl, pepř a 3 snítky tymiánu pršlehám do tekuté směsi. Dám vařit chřest na 3-5 minut. Na upečené těsto pokládám šunku, chřest a rozdrobený kozí sýr.
4.Zaleju náplní, posypu ještě trochou tymiánu, stáhnu troubu na 190 a peču zhruba 25 minut. Nechám chladnout v otevřené troubě.

5. Hotovo! Koláč je skvělý jako snídaně, svačina, oběd nebo večeře. Za tepla i za studena. Co víc si přát?
 
Upekla a sepsala
                    Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat