Translate

středa 19. června 2013

Lemon macaroons

Zatím mé nejvydařenější makronky(jak tvarem, tak i chutí). Byli naprosto báječné, takové "osvěžující". Rovněž to bylo mé první ochutnání lemon curd. To né, že bych ho/ji neznala, já ho/ji přímo objevila před 3 lety v Anglii, jen jsem ho/ji neměla nutkání zkusit. Je ale skvělý a suprově se do makronek hodí, vlastně celkově do dezertů. Teď tajně chodím do lednice se lžičkou, ale pššššt. . . 
Obtížnost: Středně obtížné
Doba přípravy: 50min + cca. 15min pečení
Porce: 28 makronek

Ingredience:
  • asi 120g mandlí(loupaných)
  • necelý hrnek moučkového cukru
  • 4-5 lžic cukru krupice
  • 2 bílky z L vajec (nebo 3 z menších)
  • kůra z 1/2 citronu
  • žluté potravinářské barvivo (nemusí být, ale skořápky budou bledé)
  • 130g mascarpone
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce cukru
  • lemon curd (3-4 lžíce?)
Postup:
1. Mandle namelu a přidám k nim moučkov. cukr, nechám asi 2 minuty mísit společně v robotu. Proseju.
2. Bílky spolu se špetkou soli vyšlehám do tuhého sněhu. Když mísu obrátíte, neměl by sníh vypadnout. Zašlehám krupicový cukr (4-5lžic), vznikne lesklá  a pevná hmota. Teď je čas na barvení! Postupně přidávám asi po 5 kapkách (na začátku můžete i víc) až do požadované barvy. Během pečení trochu zesvětlá,takže se nebojte pár kapek navíc. Nyní nastrouhám do sněhu trochu citronové kůry.
3. Do sněhu stěrkou vmíchávám osmičkovým pohyb mandlovou mouku po čtvrtinách. Těsto by na konci mělo stékat ze stěrky jako stuha.
4. 2 plechy vyložím pečícím papírem, ten podložím předpřipravenou podložkou s kružnicemi. Směs přenesu do cukrářského sáčku a vytvářím skořápky o průměru asi 3 cm. Několikrát bouchnu s pelechem o pult, aby unikli vzduchové bublinky a nechám asi 40 min zaschnout. Dokud nebude moct jemně přejet prstem po jejich povrchu.
5. Troubu předehřeju na 150 stupňů a peču postupně jeden plech po druhém asi 11 minut. Doba pečení i teplota jsou zcela individuální! Plech nechám vychladnout a až poté sloupávám skořápky z papíru.

6. Mezitím si připravím krém. Mascarpone + l lžíce cukru + kůra z poloviny citronu + lžíce šťávy z citronu spolu vyšlehám vidličkou a nechám v lednici.
7.  Jednu skořápku namažu lemon curd a druhou mascarpone krémem, slepím k sobě. Makronkám nechám alespoň hodinu odpočinku v lednici, aby se vše řádně proleželo. Podávám.

Upekla a sepsala
                 Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat