Translate

úterý 13. listopadu 2012

Posvícenské koláče

Jsou lahodné, čerstvé a domácí. Pochutnáte si na nich jako ještě nikdy předtím na koláčích. Tak se do nich pusťte, ať je máte na stole, co nejdříve, a ať za ně sklidíte chválu, protože ta vždycky potěší.

Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 45min   Doba pečení: 15min
Porce: 30 menších koláčů

Ingredience:
 Těsto
  • 250g hladké mouky
  • 350g polohrubé mouky
  • 5 vajec+ 1 na potření
  • 100g cukru krupice
  • 1 kostka droždí
  • 200ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 150g másla
Postup:
  1. Část mléka ohřejte, rozdrobte droždí, posypte 2lžícemi cukru a lžící mouky, zamíchejte a nechta 20min v klidu na teplém místě.
2. Máslo rospusťte a nechte zchladnout.
3. Do větší mísi prosijte mouku, přidejte cukr, vajíčka, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek.
4. Propracujte do hladkého, lesklého nikoli lepivého těsta a nechte 2 hodiny kynout.
Před kynutím
Po 2 hodinách kynutí  
Ingredience:
   Na povidlovou a tvarohovou náplň:
  • 250g tvarohu
  • 1 vejce
  • špetka kůry z citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-4lžíce mléka
  • 50g cukru moučky
  • rozinky
  • 1 kelímek povidel
  • mandle(plátky/celé)
  • rum "Tuzemák"
Postup:
 1. Rozinky zalijte pár lžícemi rumu a nechte uležet po dobu přípravy náplní.
2. Tvaroh utřete se žloutkem, vanilk. a moučk. cukrem. Přidejte citronovou kůru.
  3. Bílek vyšlehejte se špetkou cukru a jemně smíchejte s tvarohem.
4. Povidla rozmíchejte v 3 lžících rumu.
Postup:
Z těsta vyválejte váleček, z něj vždy kousek odkrojte, vyválejte kuličku, nechte 10min kynout na plechu s peč. papírem. Skleničkou vytlačte z kuličky koláček a naplňte ho jednou z předem připravených náplní. Ozdobte mandlemi nebo rozinkami. Pozn: Lichý počet vypadá lépe
Vajíčkem potřete koláčky a dejte péct do trouby rozehřáté na 180stupňů cca.15min.





Jsou dobré teplé i vychladlé. Nejvíce si na nich ale pochutnáte s přáteli.
Fragola a Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat