Translate

čtvrtek 15. listopadu 2012

Tipy,triky v kuchyni

Každému se hodí něco, co mu práci v kuchyni usnadní. Tady máte naše první desatero rad.

1. Šlehání bílků
Nejdříve si připravte mísu. Ta musí být čistá a odmaštěná, tak na její odmaštění použijte citron. Rozkrojte ho napůl a lehce s ním přejeďte vnitřkem mísi.
Vejce by měla být pokojové teploty a bílky oddělené od žloutků do posledního puntíku.
Při šlehání nejdříve nastavte ruční mixér na menší výkon a postupně přidávejte.
Nyní pro Vás nebude šlehání bílků žádný problém.

2. Jezdící prkénko
Na tomto není nic těžkého, jen ho podložte cca. 3 gumičkami. Uvidíte, že už pro Vás nebude krájení žádný problém.

3. Voňavá myčka
Je z Vaší myčky cítit divný zápach a nevíte jak se ho zbavit? Ne, nebojte, nebudu Vám doporučovat žádný speciální mycí prostředek či kapsle, bude to něco cenově mnohem dostupnějšího. Ukrojte kolečko citronu a dejte ho do držáku na příbory a myčku spusťte. Nejen, že vše bude mít citrusově-svěží nádech, ale navíc bude všechno nádobí lesklejší. Místo kolečka citronu můžete použít klidně jen odřízlou kůru.

4. Plněný pita chleba
Pokud máte rádi pita chléb plněný zeleninou, kuřetem a majonézou, tuto vychytávku určitě rádi využijete. Pitachléb rozpulte a vložte do opékávače na 1-2minuta, poté se Vám sama otevře.

5. Česnek přes ruční lis
 Do ručního lisu vložím neoloupaný stroužek česneku a zmáčknu ho. Otvory se protlačí jen čistý česnek, slupka zůstane uvnitř. Po otevření lisu ji lehce vyndáte i s vlákny, která jinak při lisování loupaného česneku zanesou drobné otvory. Odpadne Vám tak zdlouhavé čištění.

6. Palačinky s méně tuku
Rozehřeji si pánev a do menší misky naleju trochu oleje. Pak vezmu mašlovačku a před každou palačinkou pánev párkrát přejedu mašlovačkou s olejem, a tak nebudou palačinky nacucané olejem. Případně můžete místo mašlovačky použít rozpůlenou bramboru napíchnutou na vidličku. Rovnou plochou namočíte v misce s olejem a dále pokračujete jako s mašlovačkou jen bramboru na konci vyhodíte. Navíc na Vás nebude prskat vroucí olej.

7. Sklokeramická deska beze šmouh
Pokud se trápíte nad umíváním sklokeramické desky od šmouh a mastnot, které tam během vaření vždy sem tam ukápnou, tak pak Vám budou stačit pouze staré noviny. Zmačkejte a desku s nimi vyčistěte a bude se lesknout jak zrcadlo.

8. Čistá varná konvice
V konvici se občas objeví vodní kámen a já se jí zbavuji tak, že do konvice naleji 3 lžíce octa a trochu vody a zapnu jí. nechám vychladnou, vyliji a naleju znovu vodu a zapnu konvici. Nyní v ní už žádný vodní kámen nenajdete.

9. Mísa od těsta
Při mytí mísy od těsta(v kterém je mouka) vznikají hrudky, které se lepí a špatně myjí. Ale to jen při mytí horkou vodu a tak zkuste příště mísu umýt ve studené vodě.

10. Spusta topinek najednou
Když se Vás má sejít u stolu více, tento trik si oblíbíte. Rozpalte troubu, do jejího středu zasuňte mřížku a pod ni plech s pečícím papírem. Pak už stačí jen do mřížky zasunout topinky a pečte do požadované křupavosti a barvy.  

Žádné komentáře:

Okomentovat