Translate

středa 21. listopadu 2012

Vanilkový dort s krémem

Báječný, vláčný korpus přelitý cukrovým sirupem a nakonec potřený vanilkovým krémem. Z tohoto základního receptu může vytvořit i dort slavnostní, stačí jen trocha kreativity a umění zdobit.


Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 40min   Doba pečení:60-90min
Porce: na 10-12 řezů

Ingredience:
  • 200g hladké mouky
  • 100g polohrubé mouky
  • 250g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový lusk
  • 250g másla
  • 100g bílého jogurtu
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2-4 lžíce mléka
Na sirup
  • 50g třtinového cukru
  • vanilková esence
  • 50ml citron. šťávy
Na krém
  • 140g másla
  • 40g pudink. prášku s příchutí vanilka
  • 250ml mléka
  • vanil. esence
  • 100g moučk. cukru
Postup:
1. Do robotu dejte máslo, cukr, vyškrabaná vanilková semínka a špetku soli. Vyšlehejte do hladké hmoty. Postupně zašlehávejte jedno vejce po druhém.

2. Do směsi všlehejte jogurt se lžící hladké mouky.Prosejte zbytek mouku s kypř. práškem do máslové směsi.

3. Nakonec přilijte pár lžic mléka a vypracujte v tekuté těsto. Nalijte do vymazané dortové formy o průměru 20-23cm a dejte péct na 160stupňů. Špejlí kontrolujte, jestli je dort hotový.

4. Uvařte hustý pudink ze 1/4litru mléka a 40g vanilkového pudinkového prášku. Postupně zašlehávejte moučkový cukr až do úplného vychladnutí. Pak zašlehejte do pudinku máslo (obě dvě suroviny musí být ve stejné teplotě, jinak by se Vám mohl krém srazit). Dejte chladit do lednice. Připravený může být klidně týden napřed.
5. Připravte si cukrový sirup: 50ml šťávy z citronu, cukr a pár kapek esence dejte na vařič a míchejte dokud se cukr zcela nerozpustí. Asi 20min po vytažení dortu z trouby ho propíchňete několikrát špejlí skrz naskrz a zakapávejte  již připraveným sirup. Vždy když se vsákne do korpusu, pocákejte ho znovu.
 6. Korpus pomocí nitě rozkrojte a promažte částí vanilkovo-máslového krému(který před použitím vyndáte z lednice a necháte přejít do pokojové teploty, promícháte). Spojte dvě části dohromady a celý dort pokryjte zbylým krémem. Ozdobte dle Vaší fantazie a příležitosti.
7. Hotovo! Můžete podávat.
Lampone

Žádné komentáře:

Okomentovat