Translate

pátek 1. března 2013

Mrkvový dort

...aneb ochutnávka z Deníku Dity P.
Tohle je recept od holky, která přijela ze San Franciska do Prahy, založila tady slavné pekařství, a když viděla fronty, které se v něm každou neděli táhly až na ulici, nechala toho a vrátila se domů. Ty fronty tam stjí dodnes na její mrkvový dort. To je on:
Pro: 8-10osob
Příprava: 30minut/ Pečení: 40-50minut
  • 85g hladké mouky
  • 100g krupicového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 lžičky kypř. prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 160ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 140g vlášských ořechů, nasekaných
  • 80g okapaného ananasu, nasekaného
  • 125g mrkve, nastrouhané najemno
  • máslo na vymazání formy
Na krém:
  • 125g másla, změklého
  • 200g smetanového sýra, např. lučiny
  • 100G cukru moučka
Postup:
1. Předehřeju troubu na 180 stupňů. V míse smíchám mouku, krupicový cukr, jedlou sodu, kypřící prášek, všechno koření a sůl a vše proseju přes husté síto do další mísy, aby v těstě nezůstaly moc velké kousky koření. V menší misce prošlehám olej a vejce a vzniklou směs vmíchám gumovou stěrkou do mouky s kořením. Vmíchám ořechy, ananas a nastrouhanou mrkev. Toto těsto přendám do kulaté dortové formy o průměru 18cm, lehce vymazané máslem a vyložené pečícím papírem, a uhladím.
2. Peču 40-50minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu korpusu zůstane po vytažení čistá. Upečený korpus nechám ve formě 10 minut chladnout, pak ho opatrně vyndám a nechám vychladnout úplně.
3. Mezitím si udělám krém. Ve velké míse nejprve elektickým šlehačem ušlehám máslo, přidám smetanový sýr, znovu prošlehám, přisypu moučkový cukr a šlehám ještě asi 10 minut, až vznikne hladký nadýchaný krém.
4. Korpus položím na servírovací talíř, potřu ho silnou vrstvou krému a dozdobím. Podávám.
 
 
Pro Vás s láskou upekla
                                Lampone

PS. Recept přepsaný z knihy Deník Dity P., fotky vlastní.
V knize zdobí Dita dort marcipánovými mrkvičkami, mně se líbily víc ořechy.
Místo 140g vlašských ořechů jsem použila 80g vlaš. ořechů a 60g mandlí.
Formu jsem ani nevyplňovala pečícím papírem.
Neobávejte se mrkve v dortu, ta jen korpus zvláční, po upečení nejde ani rozpoznat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat